Opinii

Review Xiaomi Mi Mop 2 Pro: perfect ca să scapi de mop și găleată

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Dacă vrei ca treaba să iasă bine, apelează la un profesionist. Cam asta e ideea la Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, unul dintre cei mai scumpi roboți de aspirare pe care Xiaomi îi vinde acum.

Am testat Mop 2 Pro la scurt timp după ce am petrecut ceva timp cu opțiunea mai ieftină, Mop 2 Lite (recenzie aici), iar diferența e de la cer la pamânt între cele două modele. 

Știu că e ușor de zis când vine vorba de bani, dar, dacă ești în căutarea unui robot aspirator cu mop bun, va trebui să cheltui puțin mai mult. Aici, diferența de preț chiar e justificată. 

Iată de ce,

Aruncă o privire la lista scurtă de avantaje și dezavantaje dacă te grăbești, iar dacă ai răbdare, mai jos găsești toate detaliile despre experiența noastră cu el.

Vedere de sus în jos Xiaomi-Mi-Robot-Vacuum-Mop-2-Pro

Avantaje Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro:

  • Spală pe jos cu vibrații ultrasonice, care îndepărtează majoritatea petelor
  • Se configurează mai ușor și navighează mai bine decât alte modele Xiaomi
  • Rezervorul mare de praf trebuie golit la fiecare câteva zile
  • Consumabile ușor de curățat și ieftine

Dezavantaje Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite:

  • Mai înalt decât alți roboți aspirator Xiaomi, așa că ai nevoie de picioare la mobilier de minim 10 cm
  • Ca și în cazul majorității aspiratoarelor robot cu curățare, nu puteți folosi detergent în rezervor
  • Uneori va rămâne blocat în cabluri și uscătoare de rufe
  • Prețul de două ori față de modelul de bază

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro preț și detalii

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro costă în jur de 2000 lei. E foarte mult în comparație cu alți roboți de aspirare Xiaomi, dar, având în vedere funcțiile, promoțiile frecvente și consumabilele ieftine, dacă te pui și calculezi la sânge, parcă nu mai pare chiar așa scump.

Lista specificațiilor include o baterie mare, de 5200 mAh, care e aproape dublă față de majoritatea roboților Xiaomi. 

Chiar și modelul Mop 2 are o baterie de 3.200 mAh, mult mai mică decât acest model Pro. Dacă stai într-un apartament mai mare de 40mp, acest aspect trebuie luat în considerare.

Cât ține bateria Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro?

Cu 5,200 mAh, robotul poate curăța mai mult de două ore cu o singură încărcare, ceea ce îl face excelent pentru case mai mari. 

Durata de viață a bateriei Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Durata de viață a bateriei Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

În testele noastre, pentru o zonă de curățare de aproximativ 50-55 mp (variază zilnic, în funcție de multă dezordine pe podea, cum ar fi cutii și pungi de cumpărături), o curățare completă și o  rundă cu mopul au golit bateria aproximativ 40%. Asta înseamnă că îl poți seta să dea cu mopul de doua ori la rând, să te asiguri că podeaua e cu adevărat curată, apoi să-l lași la încărcat pentru a doua zi.

La 3000 pa, are, de asemenea, mai multă putere de aspirare decât Mi Robot Vacuum Mop 2-ul obișnuit (cu 2700 pa) și semnificativ mai multă decât Mop 2 Lite (2200 pa). 

Bineințeles, și la preț sunt diferențe mari, însă uneori merită să faci un efort pentru modelul mai puternic.

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro: se descurcă robotul de aspirare cu pentru părul de câini sau pisici?

Da, de unde și accentul pe care l-am pus pe faptul că e un robot aspirator mai scump dar care chiar merită. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Proe o alegere bună pentru oricine are animale de companie. 

Eu l-am testat într-un apartament de 3 camere cu nu unul, nu doi, ci trei motani bătrâni care năpârlesc alarmant. După două săptămâni, chiar dacă nu trece pragurile înalte de la balcon, eram gata să renunț la mopul și găleata clasică.

Totuși, trebuie să menționez că, datorită senzorului rotund de navigare, este mai înalt decât celelalte opțiuni Xiaomi. Asta mai ales în comparație cu Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite, care e cu adevărat slim. 

Senzor de navigare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, pini de încărcare și rezervor de apă

Senzor de navigare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, pinii de încărcare și rezervorul de apă

Mop 2 Pro are 96,5 mm înălțime, așa că măsoară picioarele mobilei pentru a te asigura că poate aluneca pe sub ea. Acea înălțime îl poate împiedica să intre sub unele piese, dar, în cele mai multe cazuri, se va potrivi sub majoritatea mobilei înălțate.

Am primul aspirator Mi Robot Vacuum acasă de vreo 6 ani, iar Mop 2 Pro e aproape identic la înălțime și intră în cam aceleași locuri. Dacă ai mobilă de la Ikea cu picioare – sau cumperi picioare de la Ikea – ele au de obicei 10 cm înălțime, suficient ca Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro să alunece sub ele.

În clipul de mai jos poți vedea cât de subțire este Mop 2 Lite comparativ cu Mop 2 Pro dar, chiar și așa, deși am întrerupt accidental clipul, Pro a intrat sub dulap fără nicio zgârietură.

Și, din moment ce am menționat aspiratorul meu de zi cu zi, să vorbim despre și despre durabilitate. Cred că mai multe review-uri ar trebui să țină cont de cât te ține un robot de aspirare, deoarece nimeni nu vrea să le schimbe ca pe telefoane, la fiecare doi ani și ceva.

Ar fi fost imposibil să testez Mop 2 Pro timp de doi ani și să revin cu o recenzie în timp util pe care s-o folosești când vrei să cumperi un robot aspirator. Cu toate astea, din experiența mea cu majoritatea electrocasnicelor de la Xiaomi, pot spune că sunt construite dârz și rezistă în timp. 

După cum am menționat mai devreme, încă folosesc primul robot Xiaomi Mi. În 5-6 ani cât are, m-a scutit de mii de ore de aspirat. A fost lovit, împins, zgâriat, a căzut pe scări și încă aspiră la fel de bine ca în prima zi, chiar dacă bateria nu ține mai mult de 70 minute.

Am mai încercat diverse upgrade-uri, de la Xiaomi la Roomba la Eufy, dar m-am întors mereu la vechiul robot Xiaomi – dacă încă merge, nu văd de ce l-aș schimba. 

La prima vedere, 2022 Mop 2 Pro pare la fel de robust, construit dintr-un plastic tare și gros, așa că nu văd de ce nu ar putea rezista și el la fel de mult. 

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro mop și rezervor de apă

Mopul și rezervorul de apă Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro 

Cum curăță Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro 

Upgrade-ul cu mopul mă tentează să trec în sfârșit la acest model, fiindcă chiar a făcut o treabă bună la curățat podelele. În plus, cârpele de la mop sunt rezistente și ușor de clătit cu puțină apă și săpun.

După 2 săptămâni de curățenie zilnică, cu câteva zile în care a făcut și două ture de casă, mopul încă arată excelent și nu are semne de uzură. 

Mai mult decât atât, în două săptămâni de testare a Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, nu s-a pierdut niciodată în drum spre stația de încărcare, o chestie rară la roboții de aspirare și ultra-rară la Xiaomi.  

Cele mai multe dintre problemele pe care le ai cu roboții de aspirare sunt cele legate de software. Nu-i nimic mai enervant decât sunetul unui robot care lovește mobila de 10 ori sau începe să plângă că nu își găsește dock-ul de încărcare – iar lucrul ăsta se întâmplă la majoritatea produselor de genul.

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro s-a ciocnit de mobila o dată sau de două ori în timpul primei curățenii, dar, în general, e suficient de silențios încât să-i dai drumul chiar și când lucrezi. Cu un microfon noise cancelling, am avut robotul pornit chiar și în call-uri, fără ca cineva să observe. 

Ca la majoritatea roboților Xiaomi, compartimentul pentru praf e foarte mare. Se umple complet, tasând mizeria sau părul aspirat, și trebuie golit cam după vreo trei curățenii. E suficient cât să nu stai după el zilnic.

Din experiența mea, ar trebui să te aștepti să golești compartimentul de praf Mop 2 Pro după ce a măturat aproximativ 150 mp în total. La fel, și rezervorul de apă ține destul cam cât pentru trei curățenii pe setarea Medium. 

Lavetele trebuie clătite cu puțină apă și săpun după fiecare folosire, altfel prind miros.

Compartiment pentru praf Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Compartimentul pentru praf al Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Într-o casă cu trei pisici, Mop 2 Pro a măturat, aș spune, 90% din blană la prima curățenie. Ca întreținere, e suficient să meargă o dată pe zi și să cureți colțurile o dată pe săptămână cu un aspirator portabil sau tradițional. 

Dacă au peste 2000 pa, majoritatea roboților pot aspira părul, praful, dar și chestii mai mari cum ar fi cereale vărsate și așa mai departe. Cu Mop 2 Pro având 3000 pa, a curățat totul și chiar a furat câteva săgeți Nerf. Ar fi bine să nu se întâlnească nici cu șosete, dar asta e valabil la orice robot de aspirare.

În ceea ce privește mopul, a făcut o treabă bună în îndepărtarea prafului obișnuit și a murdăriei care se întâmplă atunci când ocazional intri în casă încălțat .

Spre deosebire de Mop 2 Lite, care doar trage o cârpă umedă pe podea, Mop 2 Pro are un mop cu vibrații sonice de înaltă frecvență. 

Aceasta înseamnă că poate îndepărta petele mai enervante din bucătărie. 

Ca și în cazul aproape tuturor aspiratoarelor robot cu mop, nu poți folosi soluții de curățare în interiorul rezervorului, pentru că riști să strici componentele de cauciuc, așa că curățarea se face numai cu apă. Nici un robot nu va putea șterge grăsimea veche întărită, dar petele obișnuite gen vin uscat sau picăturile de apă de lângă chiuvetă vor dispărea ușor. 

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro: merită?

Pentru petele încăpățânate, va trebui să vii cu buretele din urmă și să le stergi tu. 

Deci merită Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro? Aș spune că da, fiindcă economisești timp, spațiu și nervi renunțând la mopul și găleata tradițională. Da, e mai rapid să dai tu cu mopul cu mâna ta, dar dacă nu ai timp de asta, e ok ca un robot să facă meticulos curățenie cam o oră în locul tău.  

Pentru a mă asigura că fac cât mai puțină muncă fizică, am pornit Mop 2 Pro o dată doar pentru a aspira, apoi am mers pe unde erau pete mai urâte și am pulverizat nițel detergent de podea. Într-un final, am pornit iar robotul să dea cu mopul pe nivelul mediu de apă, iar el a clătit bine podeaua, scoțând și acele pete fără să mai intervin eu cu ceva. 

Partea inferioară Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro cu perie principală și rezervor de apă

Partea de jos a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, cu peria principală și rezervorul de apă

La fel ca la Mop 2 sau Mop 2 Lite, poți alege câtă apă folosește aspiratorul pentru a șterge podeaua. La Low, abia se vede pe unde a trecut robotul, la Medium podeaua strălucește nițel, iar la High e clar că podeaua e udă pe unde a trecut.

Până acum, dintre toți roboții Xiaomi pe care i-am încercat (și cei de la alte mărci), Mop 2 Pro a făcut cea mai bună treabă în a cartografia casa și a și ține minte harta pentru următoarea curățare. 

Dintr-un motiv inexplicabil, de ani de zile aplicația smart home de la Xiaomi face figuri și are probleme în a-și aminti hărțile sau dispozitivele din casă. Dacă cauți pe net, vei găsi sute de oameni care dau diverse sfaturi și trucuri Xiaomi pentru a rezolva asta.

Eu eram obișnuită să trebuiască să-mi schimb regiunea în Singapore sau Marea Britanie doar pentru a păcăli aplicația să-și amintească unde era bucătăria sau că am și un fierbător de orez. În cazul lui Mop 2 Pro, nu am avut probleme.

În două săptămâni, aspiratorul robot mi-a mapat perfect casa, deci nu a trebuit să-l scot după ce s-a blocat în praguri sau prin vreun mănunchi de cabluri. Ar fi totuși bine să nu lași încărcătoare sau alte fire în calea lui, că nu vrei să le târască până zgârie parchetul.

Având în vedere că cumperi un robot de aspirare cu mop pentru că, evident, vrei să facă treabă pe cont propriu, fără să stai nonstop după el, Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro s-a descurcat impresionant de bine. 

Dacă bugetul îți permite și vrei să iei unul dintre cele mai bune aspiratoare robot, Mop 2 Pro e perfect la prețul său.

În plus, consumabilele de la Xiaomi sunt printre cele mai ieftine de pe piață, așa că înlocuirea unei perii laterale sau cumpărarea unei lavete de rezervă o dată, de două ori pe an nu-ți va da bătăi de cap.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top